Har matfat under parketten
Attagenus smirnovi, bedre kjent som brun pelsbillde, best kjent som majorstubille. (Foto: Miroslav Deml / Anticimex)

Har matfat under parketten

Publisert:

Majorstubillen sprer seg utover i landet, og antall registreringer er doblet på to år. Nå har Anticimex avslørt at en viktig matkilde for billene befinner rett under parketten.

Det har lenge vært kjent at billene spiser ull hårrester og ullrester som samler seg i sprekker i lister og tregulv.

Nå har Anticimex avdekket at billene også finner store matlagre under parketten.

– Vi har lurt på hvorfor vi ofte finner majorstubiller under gulv. Nå er vi ganske sikre på at årsaken er ullpappen som svært mange har under parketten eller laminatgulvet, sier Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex.

Ullpapp er en tynn matte som brukes under parkett og laminatgulv for å hindre gnisninger mot undergulvet og for å dempe lyden av fottrinn. Ullpapp er ikke nødvendigvis laget av ull, men oppgis ofte å inneholde cellulosefibre og diverse gjenbruksmaterialer.

– Det finnes ullpapp som er helt syntetisk, men vi har laboratorietestet ullpapp laget av resirkulerte tekstilfibre. Prøven viser at materialet også inneholder en andel ull. Et firma som bruker ullpapp av gjenbruksmateriale har små forutsetninger for å vite dette, sier Norstein.

Billeboom
Veggedyr og brun pelsbille er de to skadedyrene som øker mest her i landet. Brun pelsbille, eller majorstubille som den også kalles, er ganske ny i Norge, men øker i antall.

Ifølge Folkehelseinstituttet var det drøyt 2000 bekjempelser av brun pelsbille i Norge i fjor. Det er en dobling på to år.

Den første pelsbillen i Norge ble funnet på Majorstua i Oslo i 1983, derav kallenavnet. Billene kan komme flygende inn gjennom vinduet en varm sommerdag, og slik sprer de seg raskt fra leilighet til leilighet. På slutten av 1990-tallet fantes de over hele Oslo. Siden er de oppdaget blant annet i Bergen, Trondheim, Gjøvik og Notodden.

– Billene kommer opprinnelig fra ørkenen i Nord-Afrika og tåler tørke ekstremt godt. Norske boliger er tette og tørre nok innendørs til at de finner gode leveforhold. De fleste kryp i norsk natur dør når de kommer i hus fordi det er for tørt der, mens majorstubillen klarer seg.

De tre-fire millimeter store billene formerer seg raskt. En hun legger over 30 egg, som under optimale forhold klekker etter ti dager.

– Lite i bruk
Tom Andreassen er teknisk sjef i Tarkett, Norges største importør av gulv.

– Vi bruker nesten bare underlagsskum, det vil si en matte som er helsyntetisk. Jeg vil anslå at omtrent 90 prosent av bransjen gjør det samme, sier Andreassen.

Ull og andre tekstiler i underlagsmatter blir brukt som bindemiddel og for å få det dempende materialet mykt og elastisk. Ullpapp med ull blir fortsatt solgt.

– Vi har solgt 33 000 kvm ullpapp i år. Innholdsdeklarasjonen på vår variant viser at det inneholder 15 prosent ull, i tillegg til bomull og resirkulerte aviser og pappesker. Men jeg har ikke hørt om angrep av skadedyr på dette produktet fra kunder eller andre, sier Andreassen.

Gamle tepper
Selv om ullholdig ullpapp i liten grad brukes i nye gulv, finnes det trolig større mengder i eldre gulv. 

– I en del eldre hus er det heller ikke uvanlig å treffe på gamle gulvtepper under parketten. Der har majorstuebillene enorme mengder mat å ta av, sier Stein Norstein i Anticimex.

Det er bare larvene som spiser.

– Vi må finne ut hvor larvene lever, noe som ofte er vanskelig. Det har hittil ikke vært vanlig å bryte opp gulv i bekjempelse av brun pelsbille, men det blir trolig vanligere fremover, sier han.

I tillegg til ull, spiser majorstebillene skinn, pels, hår, silke, tørket kjøtt og døde insekter.