Mange unge prioriterer ikke innboforsikring

Mange unge prioriterer ikke innboforsikring

Ingen av beboerne som mistet alt de eide i brannen i Kristiansand sentrum hadde innboforsikring. Leieboerforeningen etterlyser nå et større fokus på forsikring blant unge leietakere.
Publisert:

– Det er dypt tragisk. Jeg blir helt dårlig av å høre det, sier daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, når han får vite at ingen av de femten personene som bodde i Tollbodgata 56, hadde innboforsikring. Alle er i alderen 19-35 år.

Mistet alt
Marina Amiri trodde hennes siste time var kommet da hun satt omsluttet av tett svart røyk på taket av det brennende leilghetsbygget.

Hun berget livet, men stod igjen uten verken penger, eiendeler eller bolig.

– Jeg visste ikke at man måtte ha forsikring når man bare leide. Jeg trodde det var noe som boligeiere tok seg av, sier hun til NRK.

Blir ikke prioritert
Leieboerforeningen opplever at mange unge nedprioriterer forsikring.

– I de store byene, og også andre steder, er det dyrt å leie, og vi vet at det er mange som sliter med å dekke alle utgifter til bolig. Da er det ikke unaturlig at en del nedprioriterer forsikringer, sier Lars Aase.

Slik husleieloven er i dag, er utleier ansvarlig for å forsikre selve boligen, men leietaker må selv ordne med innboforsikring, for å dekke tap og skade på egne verdier.

Leieboerforeningen erfarer at enkelte utleiere pålegger sine leietakere å ha en innboforsikring.

– Dette er noe det er viktig å ha fokus på. For slik det er i dag, er altfor mange leietakere underforsikret, noe som kan ende med at man står på bar bakke.

Dyrekjøpt erfaring
Forsikringselskapet If, opplever fra tid til annen at leietakere ikke har innboforsikring i forbindelse med branner, vannskade, eller innbrudd.

Oftere ser forsikringselskapet at mange er underforsikret.

– Å være underforsikret er en svært dyrekjøpt erfaring. Ofte eier man mer enn man tror, sier Emma Elisabeth Vennesland, i If.

Mange banker, og forsikringselskap tilbyr i dag egne rimelige innboforsikringer for ungdom. Likevel er det mange som ikke benytter seg av dette.

Ungdom, og personer i samlivsbrudd
Vennesland sier det er stort sett unge mennsker, og personer som nettopp har vært gjennom samlivsbrudd som står uten forsikring.

– Ungdom er ofte godt vant med å bo under mors og fars tak, og tenker ikke på forsikring. Etter samlivsbrudd er det ofte så mye som skal ordnes, at forsikringer går i glemmeboka, dessverre.

Også innvandrere har en tendens til å stå uten forsikringer, sier Vennesland.

Studenter kan være dekket av foreldrenes innboforsikring. Men dette er kun dersom man ikke har endret folkeregistrert adresse.

Kilde: NRK.no

Les mer: