Ny husleielov utsatt – tross løfter og pålegg fra Stortinget
Foto av daglig leder i Leieboerforeningen, Anne-Rita Andal
– Leieboerne i Norge trenger og fortjener en moderne og rettferdig husleielov. Vi kommer aldri til å gi oss, og vi kommer til å følge dette tett inn i valgkampen og videre, avslutter Anne-Rita Andal (foto: Kirsten Randers-Pehrson)

Ny husleielov utsatt – tross løfter og pålegg fra Stortinget

Til tross for gjentatte anmodningsvedtak fra Stortinget på intiativ fra Sosialistisk Venstreparti, og løfter om å styrke leieboernes rettigheter, bekrefter kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng at regjeringen ikke rekker å legge fram forslag til ny husleielov i denne stortingsperioden.
Publisert:

– Dette er et politisk løftebrudd,  sier daglig leder i Leieboerforeningen, Anne-Rita Andal. Leieboere over hele landet har ventet i årevis på en lov som gir oss mer trygghet. Nå lar regjeringen en historisk mulighet gå fra seg.

Historisk sjanse glipper

Det var Tobias Drevland Lund (Rødt) som løftet saken i Stortinget 28. mars i år. Han minnet om at over én million mennesker i Norge leier bolig – mange av dem i utsatte økonomiske situasjoner – og at stortingsflertallet gjentatte ganger har pålagt regjeringen å levere en ny husleielov i inneværende periode.

Statsråd Stenseng svarte at arbeidet med ny lov har høy prioritet, men at regjeringen ikke vil rekke å legge fram forslag før valget. Hun peker på uenighet i Husleielovutvalget og motstridende høringsinnspill som grunner til forsinkelsen.

Leieboerne betaler prisen

Leieboerforeningen er sterkt kritisk til utsettelsen: – Dette handler ikke om mangel på tid, men om mangel på politisk vilje, sier Andal.

Andal mener at regjeringen har valgt å ikke prioritere leieboernes rettigheter. Når flertallet i Stortinget har bedt om en ny lov tre ganger, bør det ikke være rom for å utsette nok en gang. Dette vitner også at utleierne og eiendomsbransjen har fått gjennomslag for sin historiefortelling om at leiemarkedet ikke tåler reguleringer.

- Denne historien er vi helt uenige i, men vi må konstantere at vi ikke har nådd fram med våre synspunkter. Det er vi lei oss for. Samtidig ble vi veldig overrasket over den motstanden som lovforslaget møtte. Disse forslagene var tross alt svært moderate. Jeg vil gå så langt som å si at hvis lovforslaget hadde blitt vedtatt, hadde det blitt mindre ille å være leieboer – men langt i fra bra. Likevel hadde lovforslaget tross alt ført til en bedring, men den bedringen får altså ikke landets 1 million leieboere, sier Andal.

- Nå må de i stedet fortsette å manøvrere i denne utfordrende virkeligheten med et utdatert og ubalansert lovverk. I mellomtiden får Leieboerforeningen stadig flere medlemmer som trenger hjelp, og nå i april har vi omtrent like lang ventetid for å få hjelp som vi hadde da vi måtte innføre inntaksstopp i fjor høst, til tross for at vi har oppbemannet, sier Anne-Rita Andal.

Foreningen har lenge pekt på svakheter i dagens husleielov: manglende oppsigelsesvern, usikkerhet rundt kontraktsfornyelse, begrenset tilgang til tvisteløsning og en generell skjevhet i maktbalansen mellom utleier og leieboer

– Dagens lovverk er fra en annen tid, og det reflekterer ikke realitetene i et stadig mer kommersialisert og presset leiemarked, understreker Andal.

Hva nå?

Ifølge statsråden jobber regjeringen videre med et helhetlig lovforslag, men uten noen konkret tidsramme. Det betyr at en ny husleielov i beste fall kan behandles av neste Storting – dersom viljen fortsatt er til stede.

– Leieboerne i Norge trenger og fortjener en moderne og rettferdig husleielov. Vi kommer aldri til å gi oss, og vi kommer til å følge dette tett inn i valgkampen og videre, avslutter Anne-Rita Andal.

Les hele spørsmålet og svaret på stortinget.no