Regjeringa svikter leieboerne
Det kan virke som om Regjeringen spekulerer i at en ny regjeringen etter stortingsvalget ikke vil følge opp lovforslaget fra husleielovutvalget. Regjeringen har tydeligvis mer sympati for utleierne enn for leieboerne, sier daglig leder Anne-Rita Andal i Leieboerforeningen.

Regjeringa svikter leieboerne

I statsbudsjettet, som ble lagt fram 7. oktober, skriver regjeringa at de likevel ikke vil legge fram forslag til endringer husleieloven. I stedet blir saken lagt på vent til en ny regjering trer sammen etter stortingsvalget i 2025. En ny og bedre husleielov som skulle sikre økt botrygghet til leieboere er dermed igjen i spill, og forslagene fra lovutvalget kommer kanskje aldri til politisk behandling.
Publisert:

Daglig leder i Leieboerforeningen, Anne Rita Andal, sier dette er et svik mot leieboere:
- Regjeringa har sagt at de skal legge fram forslag en ny husleielov. At de nå overlater denne saken til en framtidig regjeringen er nesten ikke til å tro. Leieboerne får knapper og glansbilder fra regjeringa, og nå vil de ikke engang behandle et moderat lovforslag fra et lovutvalg som de selv har nedsatt. Å bruke leieboerne på denne måten synes jeg er et kjempesvik og det viser at regjeringa bare bryr seg om boligeierne. Attpåtil fikk vi denne dårlige nyheten 7. oktober, som var den internasjonale leieboerdagen. Av alle dager må jeg si at dette var en ekstra kjip dag å bli dolka i ryggen på. Men ærlig talt tviler jeg på at denne regjeringa er klar over at det finnes en leieboerdag i det hele tatt.

Lars Aasen, som har vært Leieboerforeningens medlem i lovutvalget, er også svært overrasket.
- Lovutvalget har jobbet intenst og med svært korte frister for lykkes med få et forslag til lovendringer klart. Lovutkastet skulle etter planen oversendes Stortinget i løpet av kort tid. Ikke på noe tidspunkt har det kommet signaler om tidsnød eller at departementet likevel ikke ville fremme forslag til lovendringer. Det er ikke mulig å tolke denne helomvendingen på annen måte enn at kommunalministeren og departementet har valgt å ta en siste omkamp med Stortinget. Regjeringa vil ikke ha noen ny husleielov - de bryr seg ikke om leieboerne.

Det er det rød-grønne flertallet på Stortinget og med SV i spissen som har instruert regjeringa om å øke botryggheten til leieboerne. Dette har skjedd mot departementets vilje, som lenge har stritta i mot. Til slutt måtte de gi opp og nedsette et eget lovutvalg som skulle legge frem et forslag som kunne behandles av det sittende stortinget. Når regjeringa nå utsetter saken spekulerer de tydeligvis i at en ny regjering etter stortingsvalget neste år ikke kommer til å følge opp denne saken. Utleierne og deres organisasjoner har også markert kraftig motstand mot det nye lovforslaget, og det virker som om regjeringa har mer sympati for utleierne enn leieboerne.

Det er selvfølgelig en mulighet for at Stortinget med SV i spissen nok en gang instruerer regjeringa. Det er ugreit at regjeringa til stadighet bøller med Stortinget på denne måten. Likevel - tidslinja begynner å bli svært krevende. Budsjettet blir ikke ferdig behandla før nærmere jul og da er det knapt med tid igjen. Blir lovforslaget utsatt nå, er det stor sannsynlighet for at det aldri kommer fram til Stortinget.

Dette står i forslaget til statsbudsjett for 2025 (Prop. 1 S(2024 –2025)) som ble lagt fram 7. oktober:

Husleigelovutvalet vart sett ned i juni 2023.Utvalet skal levere arbeidet sitt i to leveransar. Fyrste leveranse, om kontraktslengde og oppseiingsvern, vart levert 31. januar 2024, og har vore på høyring. Den andre leveransen skal utvalet levere 18. oktober 2024.

Departementet ser behov for å sjå alle lovforslaga til utvalet i samanheng. Dette er viktig for å forstå verknadane dei har på marknaden og for butryggleika til leigarane. Ein samla lovproposisjon vil derfor bli lagd fram i neste stortingsperiode.

Departementet vil kome tilbake til Stortinget på eigna måte.