Sjekk brannslukkeren før jul
Synes du brannslukkeren ikke er pen å ha på kjøkkenet finnes det nå også designslukkere som denne Firephant. (Foto: Rolf Magnus Sæther, Newswire)

Sjekk brannslukkeren før jul

Publisert:

Mange gjemmer bort pulverapparatet for å slippe å se det. Dermed glemmer de også å sjekke tilstanden på det, advarer brannekspert. 

– Jeg har vært på mange befaringer, og det er overraskende mange som ikke har fått med seg at brannslukkeren skal være lett tilgjengelig. Ikke sjelden står den fortsatt i esken sin, bortgjemt i et skap, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han oppfordrer alle til å sjekke hvor de har apparatet med slukkepulver eller slukkeskum.

– Antallet boligbranner øker dramatisk på denne tiden av året på grunn av mer inneaktivitet, matlaging og levende lys. Derfor er det viktig å øke egen bevissthet om brannberedskap, sier Kalheim.

– Fra de første flammene oppstår, går det bare tre til fem minutter til et rom er overtent, og da har du ikke tid til å lure på hvor du gjemte brannslukkeren.

Designslukker
De fleste branner oppstår på kjøkkenet og i stua, men langt fra alle syns det er fristende å ha et stort sekskilos, rødt apparat stående synlig fremme.

– Nå har det kommet et apparat som tåler dagens lys. Designerne hadde som mål å lage en brannslukker som er så pen at man vil ha den fremme som en del av innredningen. Det syns jeg de har fått til, sier produktsjef Stig Ekelund i Jernia.

De svenske industridesignerne Lars Wettre og Jonas Forsman har allerede fått priser for brannslukkeren Firephant.

– Apparatet er utformet med et stort håndtak som er plassert høyere enn vi ert vant til fra vanlige brannslukkere. Det gjør det bokstavelig talt lett håndgripelig, sier Ekelund.

Han presiserer at apparatet er et supplement.

– Slukkeren kommer i ett-kilos- og to-kilosutgave og tar branner helt i startfasen. Alle boliger er pålagt å ha minst ett slukkeapparat på seks kilo, sier Ekelund.

Fra 1. juli neste år forandres minstekravet til de påbudte brannslukkere til kun å gjelde slukkeeffekten. Det blir det samme hvor mye apparatet veier så lenge det står 21A eller høyere på det. Skalaen går opp til 55A og betegner hvor store testbål apparatet klarer å slukke. Jo større bål, desto høyere tall.

– Også vi er nøye med å understreke at slukkespray og andre minislukkere er en tilleggssikkerhet. Fordelen er at man gjerne har dem lett tilgjengelige der de trengs mest. Men husk at et apparat på seks kilo tømmes på 15-18 sekunder, de små enda raskere, sier Dagfinn Kalheim.  

Slik sjekker du
Et apparat på seks kilo skal kontrolleres hvert femte år og på service hvert tiende. For bedrifter skal kontrollen skje årlig.
Men ute av syne er gjerne ute av hodet. Brannekspertene anbefaler at alle tester brannslukkeren nå ved inngangen til julemåneden.

– En god vane er å snu på apparatet et par ganger i året, for å høre at pulveret fortsatt rasler rundt der inne. Vi vet om tilfeller hvor det har kommet inn fukt under produksjonen og pulveret har klumpet seg. Når apparatet skal brukes, kom det så bare drivgass ut, sier Kalheim.

Pilen på toppen skal stå på grønt felt, som viser at det er nok trykk i apparatet. Er plomberingen brutt, skal det til kontroll. Det har hendt at ørsmå mengder pulver på avveie har lagt seg i ventilen og sørget for at trykket har sivet sakte ut.
Kalheim oppfordrer også folk til å ta en revurdering av gammel julepynt, om enn aldri så kjær.

– Jeg har for eksempel måttet anmode min egen mor om ikke lenger å hente fram julepynten jeg laget på skolen. Det var en halv vedkubbe med hull til stearinlys og en krans av granbar rundt. Et hyggelig minne, men i praksis et knusktørt bål på bordet, sier Dagfinn Kalheim. 

Leieboers plikter
Husleieloven § 5-3, 2. ledd sier at om ikke annet avtalt, plikter leieboer å foreta nødvendig funksjonskontroll, rengjøring, batteriskift, testing og lignende av røykvarsler og brannslukkingsutstyr. Må gjenstander som tilhører utleieren skiftes ut, påhviler dette utleieren hvis annet ikke er avtalt.

Det er altså viktig å være klar over at utleier kan pålegge leieboer større vedlikeholdsplikt enn det som er lovens standardkrav, så her er det viktig å sjekke leieavtalen og vise ansvar for etterfylling mv. om dette er nødvendig!