Stortinget skal drøfte korttidsutleie av bolig
Faksimile av forsida til Airbnb med månedsutleie av boliger i Oslo
Leiemarkedet er under press, samtidig som korttidsutleie av boliger via Airbnb og liknende er blitt mer utbredt. Dette fører til at færre boliger er tilgjengelige for vanlig tidsleie. Stortinget skal snart ta stilling til om det er behov for å kontrollere disse kortidsutleieplattformene strengere.

Stortinget skal drøfte korttidsutleie av bolig

I et nytt representantforslag (Dok8) fra stortingsrepresentantene Tobias Drevland Lund, Sofie Marhaug, Hege Bae Nyholt og Seher Aydar, legges det frem tiltak for å få bedre kontroll med korttidsutleie av boliger i Norge. Forslaget kommer som en respons på den økende trenden med korttidsutleie gjennom plattformer som Airbnb, som har ført til press på leiemarkedet og økte leiepriser.
Publisert:

Forslagstillerne, som er fra partiet Rødt, skriver at leiemarkedet i Norge er under press, med en økning i leieprisene på 15,2 % i perioden 2022–2023. Samtidig har korttidsutleie av boliger blitt mer utbredt, spesielt i turistområder. Dette har ført til at færre boliger er tilgjengelige for langtidsleie, noe som igjen bidrar til prispress og fortrengning av andre typer leietagere.

Forslag til tiltak

  1. Representantene foreslår flere tiltak for å regulere korttidsutleie:
  2. Gi kommuner myndighet til selv å innføre begrensninger på korttidsutleie av bolig.
  3. Innføre et system for registrering og innhenting av data fra alle som driver korttidsutleie, samt gjøre aggregert statistikk tilgjengelig for offentligheten.
  4. Endre eierseksjonsloven § 24 slik at korttidsutleie i sameier bare tillates i inntil 60 dager i året.
  5. Innføre straffereaksjoner for brudd på eierseksjonsloven § 24.

Behov for bedre data

Et av hovedproblemene som påpekes i forslaget, er mangelen på tilgjengelig statistikk for korttidsutleie. I dag er det kun Skatteetaten som samler inn data for skattemessige formål, og disse opplysningene er underlagt taushetsplikt. Dette gjør det vanskelig å utforme god og treffsikker politikk. Forslaget inkluderer derfor en registrerings- og rapporteringsplikt for korttidsutleie av privatboliger, noe som også vil bidra til bedre tilsyn, sikkerhet og brannvern.

Internasjonale eksempler

Flere europeiske byer har allerede innført lignende tiltak. For eksempel har Barcelona innført registreringsplikt for korttidsutleie, og Amsterdam har en øvre grense på 30 dager samt lokal registreringsplikt1. Forslaget argumenterer for at Norge bør følge etter og gi kommunene verktøyene de trenger for å regulere korttidsutleie på en effektiv måte.

Behov for å regulere korttidsutleie

Leieboerforeningen er enig i at det er behov for å regulere korttidsutleie strengere. Allerede i 2016 adresserte vi utfordringene med kortidsutleie til myndighetene og politikere. Dette resulterte i endringer i eierseksjonsloven i 2019 som satte maksimal utleietid i eierseksjonssameier til 90 dager. Vi ser nå at det er behov for å stramme inn regelverket ytterligere og at flere typer boliger blir omfattet av dette. Vi vil komme tilbake til dette i vårt innspill til dok8-forslaget.

Les hele Dok8:6 S (2024-2025) forslaget her:
Dokument 8:6 S (2024-2025) - stortinget.no