Vi stenger for nye medlemmer
- Vi har over tid opplevd voldsom etterspørsel etter våre tjenester, Vi beklager at vi derfor må sette en midlertidig stopp for nye medlemmer, sier daglig leder Anne-Rita Andal. (Foto: Kirsten Randers-Pehrson)

Vi stenger for nye medlemmer

Onsdag 27. november stenger vi for nye medlemmer på ubestemt tid. Vi har fått så mange nye medlemmer at vi ikke er i stand til å hjelpe flere. Derfor må vi desverre stenge, slik at vi kan hjelpe de som allerede befinner seg i køen.
Publisert:

Konfliktnivået i leiesektoren har økt gradvis over tid. Det har vi merket godt i Leieboerforeningen. Fra en saksbehandlingstid på 1-3 dager i normaltid, har vi nå 16 virkedagers ventetid. Det betyr i praksis at våre medlemmer må vente i tre uker på å få hjelp. Dette kan vi ikke leve med. Først og fremst fordi våre medlemmer må vente lenge for å få hjelp, men også fordi det påfører våre ansatte en stor arbeidsbelastning. Derfor stenger vi den juridiske rådgivningstjenesten for nye medlemmer fra onsdag 27. november og fram til vi får ned saksbehandlingstiden. Det betyr at det ikke vil være mulig å melde seg inn gjennom standardmedlemsskap. Alle som har meldt seg inn til og med 26.11., vil få hjelp. Vi er lei oss for situasjonen som har oppstått, og vi gjør det vi kan for å komme tilbake til normalen så fort som mulig.

Å koke en frosk levende

I Leieboerforeningen har vi mange flinke ansatte som hjelper medlemmene våre. Vi har advokater, jusstudenter og en sosialarbeider som gir husleierettslig og boligsosial rådgivning, og vi har en medlemsansvarlig som hjelper medlemmene våre med å registrere seg som medlem, og med å melde inn saker. Det har alltid vært perioder som har vært mer hektiske enn andre hos oss - for eksempel på slutten av sommeren, når mange leiekontrakter avsluttes og inngås. Men de siste årene har det likevel vært en markant endring. Saksmengden har økt jevnt og trutt, og våre ansatte har tilpasset seg. Vi har satt inn flere ressurser i sommerferiene, og vi har akseptert et høyere stressnivå internt i organisasjonen. Noen ganger må vi minne oss selv på historien om frosken som ble lagt i en gryte med kaldt vann, og som sakte ble kokt levende uten at frosken selv forsto det. Vi har over lengre tid opplevd et stadig høyere trykk på tjenestene våre, fra nye og gamle medlemmer som trenger vår hjelp. Men nå må vi som organisasjon ta noen grep for at vi skal kunne fortsette å gi forsvarlig hjelp til våre medlemmer. Vi har satt inn ekstra ressurser og vi skal jobbe hardt for å senke saksbehandlingstiden på våre juridiske tjenester. 

Dagens lovverk er konfliktskapende

Når du står i en konflikt med utleieren din, oppleves det mer alvorlig enn mange andre utfordringer. Selv om boligen du leier anses som en forbruksvare og du kan defineres som en forbruker, er boligen så mye mer enn enn en vare. Hjemmene våre er det viktigste vi har. Likevel kjenner mange leieboere på en sterk avmakt i møte med utleiere, enten det gjelder fornyelse av leiekontrakt, økning i husleia eller mangler i boligen. Denne avmakten gir grobunn for stress og angst. 90 prosent av Leieboerforeningens medlemmer forteller at det er svært viktig for dem  å selv bestemme når de skal flytte, og 70 prosent har funnet feil i boligen ved eller etter innflytting. Mange velger å ikke si i fra fordi de frykter å få en dårligere relasjon til utleier - noe som kan føre til at leiekontrakten ikke blir fornyet eller i verste fall oppsigelse.

Men det er også stadig flere som velger å kjempe sin sak mot utleiere. Det kan ha noe med å gjøre at mediefokuset på leiesektoren har økt, og at Leieboerforeningen har blitt mer synlige. Men først og fremst tror vi at det handler om et stadig økende konfliktnivået i leiesektoren. Det ser ut til at flere leieboere enn tidligere har problemer med utleieren sin, og trenger juridisk rådgivning for å få hevdet sine rettigheter. Men dagens husleielov gir få rettigheter til leieboere, og de korte leiekontraktene skaper en stor ubalanse i maktforholdet mellom utleier og leieboer. Nå er leiesektoren under stort press. Derfor er det viktigere enn noensinne at vi styrker leieboernes rettsposisjon slik at også vi som leier skal kunne kjenne at vi har en grunnleggende botrygghet og bokvalitet. Det ønsker ikke regjeringen å gjøre - derimot har de varslet at de vil legge bort forslaget om en ny husleielov. 

Konsekvenser av stengingen

For eksisterende medlemmer er det godt nytt at vi innfører inntaksstopp. Det betyr at vi kan konsentrere oss om å hjelpe medlemmene våre. Men det er stadig flere som har behov for hjelp av oss. Vi får i snitt 6,5 nye medlemmer hver dag. Flere nye medlemmer gir oss også økte kontingent-inntekter, og når vi nå innfører inntaksstopp, går vi glipp av viktige inntekter. Det er alvorlig for oss som forening. Byrådet i Oslo kommune har varslet et kutt i tilskuddene våre fra neste år, og da blir kontingent-inntektene ekstra viktige for oss. Likevel er det å stenge for nye medlemmer det mest forsvarlige vi kan gjøre i denne situasjonen. 
Samarbeidsavtalene våre med NAV, Ung.no, Jussbuss, JURK, Kirkens Bymisjon, Caritas og andre, fortsetter som normalt, og alle som allerede har en sak hos oss, får hjelp. Det vil fremdeles også være åpent for å melde seg inn som basismedlem. Dette er et medlemsskap for leieboere som ikke trenger juridisk rådgivning. Som basismedlem blir du invitert på kurs, medlemsmøter og andre aktiviteter, og du får tilgang på alle juridiske artikler og dokumenter på nettsidene våre. Medlemsskap i lokallaget vårt for kommunale leieboere i Oslo, LKL vil fremdeles også være åpent. 

Ønsker du å støtte oss? Meld deg gjerne inn som basismedlem!