De siste årene har konfliktnivået i leiesektoren økt betraktelig. Det merkes godt blant organisasjonene som jobber med husleierettslige saker. Leieboerforeningen er den organisasjonen som hjelper flest leieboere landet over. I fjor bisto vi medlemmer i 2300 saker, og parallelt opplevde vi en nærmest eksplosiv medlemsvekst på 22 %.
Leieboerforeningen er en ikke-kommersiell interesse- og medlemsorganisasjon, og for å holde medlemskontingenten så lav som mulig, er vi avhengig av driftsstøtte fra stat og kommune. Det gjør oss i stand til å bistå leieboere over hele landet. Oslo kommune er i en særstilling med den største andelen leieboere i landet, men også med de høyeste prisene og lavest andel kommunale boliger, for å nevne noe. En viktig del av Leieboerforeningens interessepolitisk arbeid går ut på å jobbe for at kommunenes handlingsrom blir styrket på nasjonalt nivå - til leieboernes beste.
I Oslo har dette vært særlig viktig. Vi har blant annet stilt krav til regjeringen om å gjenninnføre tilskudd til kommunale utleieboliger og om å styrke den statlige bostøtten.
En annen viktig del av vårt arbeid i Oslo har vært å bygge opp leieboernes stemmer og å støtte brukerorganisasjoner som er i kontakt med sårbare leieboere. I Oslo leier så mye som 31 % sine hjem. Oslos leieboere mangler botrygghet og representeres i liten grad i den offentlige debatten og i medvirkningsprosesser. Derfor har Oslo kommune de siste åtte årene finansiert oppbygningen av en lokal avdeling for kommunale leieboere. Lokallaget LKL har nå et styre bestående av beboere i kommunale boliger, og leieboere i privat leiesektor i Oslo har også etablert et eget lokallag. Disse lokallagene tror vi vil være et viktig tilskudd til å utvikle en mer leieboervennlig hovedstad. Men å styrke leieboeres samfunnsdeltakelse er ikke gjort over natta. For å ta del i den boligpolitiske samfunnsdebatten er det viktig at leieboerne får den støtten de trenger fra Leieboerforeningen. Ikke minst er det også viktig at Leieboerforeningen, med sin unike kunnskap om leiesektoren, husleierett og boligsosialt arbeid, bistår organisasjoner på fattigdomsfeltet gratis. Det har vi gjort i flere år, og nå er behovet større enn på lenge.
Derfor er vi svært skuffet over at byrådet har valgt å ikke videreføre og støtte vårt medvirkningsbaserte bomiljøarbeid og vår støttefunksjon overfor brukerorganiasjonene. To av våre fire søknader om tilskudd er innstilt på avslag, og med dette mister vi 1 million kroner av inntektene våre sammenlignet med 2024 og årene før. I en periode der leiesektoren er i krise og leieboerne fremdeles ikke blir hørt, er vi skuffet over byrådets holdning til hovedstadens leieboere.