Et forlik er en løsning på en rettslig tvist, der partene blir enige om løsningen. Forliket løser saken i stedet for at saken avgjøres av Husleietvistutvalget (HTU).
Å forlike saken kan være en bedre løsning for partene enn at den avgjøres av HTU, fordi begge parter får bidra med å bestemme hva resultatet blir. Forliket kan også inneholde helt andre løsninger enn en avgjørelse vil ha, fordi forliket, i motsetning til en dom, ikke må løses med utgangspunkt i det relevante rettslige grunnlaget.
I så måte er forliket en løsning der ingen av partene får akkurat det de har nedlagt påstand om, men snarere en løsning der begge parters behov kan bli ivaretatt til en viss grad, slik at ingen vinner eller taper fullt ut.
Når bør man velge mekling
De aller fleste saker i HTU er egnet for mekling. Spesielt gjelder dette saker der begge parter har pengekrav mot hverandre, og tvister der en av partene krever opphør av leieforholdet.
De sakene hvor det ikke er hensiktsmessig å velge mekling er de sakene der det er veldig klart at du vil vinne saken, slik at et forlik ikke vil være i din interesse. Men selv da kan et forlik være en god løsning, så lenge du passer på å ha noen klare grenser for hva det er aktuelt å akseptere, herunder at du ikke gir slipp på krav du vet med sikkerhet at du vil vinne fram med, uten at du har noe å tjene på å gi fra deg kravet.
Hvordan forberede seg til mekling
Forutsetningen for at en sak kan forlikes, er at begge parter forstår at de må være villige til å gi fra seg noe, kanskje mye, av det de har fremsatt krav om, for å få noe tilbake.
Det første du må være forberedt på er derfor at du må gi slipp på deler av det du krever.
Nesten alt er mulig å bli enige om i en mekling.
Før meklingen bør du kartlegge dine egne, og utleiers ønsker – det gjelder også andre ønsker enn dere har nedlagt påstand om i klage og tilsvar til HTU. Du må deretter tenke på hva du er villig til å gi slipp på for å komme utleier i møte, og vurdere hva det er sannsynlig at utleier vil være fleksibel på og ikke.
Hvis utleier har siklet på rulleskiene dine i to år, og du ikke selv bruker dem – kanskje du kan foreslå at utleier får rulleskiene mot at hun dropper kravet om erstatning for sparkling og maling av veggen i stua.
Du bør også fastsette en smertegrense som du ikke vil gå over – det verste resultatet du kan akseptere – der du vil avslutte meklingsmøtet hvis dere står fast. Hvor det er hensiktsmessig at smertegrensen går vil avhenge av partenes rettslige posisjoner hvis saken skal avgjøres, og hvor mye du er villig til å gi for å få en løsning fort. Det kan hende at du må flytte smertegrensen i løpet av meklingsmøtet, men det er allikevel fornuftig å ha en etablert grense på forhånd.
Å avsløre grensen hvis forhandlingene står fast trenger ikke nødvendigvis å være enden på forhandlingene. Det kan også være det som må til for at utleier velger å strekke seg litt til for å få i stand et forlik. Like ofte som det er i din interesse å forlike saken, vil det være i utleiers interesse.
Du bør i tillegg forberede en liten innledning som mekleren kan gi deg anledning til å si i begynnelsen av meklingsmøtet. I motsetning til i klage eller tilsvar til HTU, vil det her være god anledning til å spille på følelsene til både utleier og mekleren.
Meklingsmøtet
I meklingsmøtet møter du, utleier, eventuelle prosessfullmektiger for partene. I tillegg møter en mekler fra HTU, som administrerer meklingsmøtet, og hjelper partene med forhandlingen. Mekleren har særskilt kompetanse i mekling, og vil som oftest ha mye erfaring med å gjennomføre slike møter.
HTU kan gi deg god informasjon om mekling i forkant av meklingsmøtet, og mekleren vil også forklare nærmere om hvordan møtet vil gjennomføres når møtet settes i gang. Du kan også lese om mekling i HTU på deres nettsider.
Meklingsmøter i HTU gjennomføres som hovedregel digitalt, via videokonferanse, der partene og mekler er til stede samtidig. Dersom det er vanskelig å forhandle i fellesrommet, kan du be om at du og utleier blir satt i hvert deres rom, og mekleren går mellom dere.
Mekleren vil jobbe for å få i stand et forlik. Du må derfor være forberedt på at mekleren vil legge press på deg, samtidig som du må vite at mekleren også vil legge press på utleier. Det er nettopp derfor det er lurt å forberede seg godt, slik at du vet hvor du kan strekke deg, og hvor du selv kan presse utleier. Men du må unngå å vise fram kortene du har på hånden med en gang. I en forhandling bør du spille disse litt etter litt.
Hvis partene ikke kommer til enighet, går saken til avgjørelse i HTU. Mekleren har taushetsplikt om hva som er sagt og gjort i meklingsmøtet, og saksleder som avgjør saken vil derfor ikke ha kunnskap om disse forhandlingene når saken avgjøres.